Nostopöytien ominaisuudet ja käyttö

Jotta nostopöydän nimellistä (suurinta) nostokapasiteettia voidaan käyttää, kuorma on jaettava tasaisesti koko pöytätasolle.

Jos nostopöytää käytetään siten, että kuormitus on jossain vaiheessa vain osassa pöytää, on otettava huomioon seuraavat seikat:

  • jos kuorma sijaitsee pituussuunnassa pöytälevyn toisella päätypuoliskolla ja kuorma on täysleveä, suurin sallittu kuormitus on puolet nimellisestä nostokapasiteetista
  • jos kuorma sijaitsee leveyssuunnassa pöytälevyn toisella leveyspuoliskolla ja kuorma on täyspitkä, suurin sallittu kuormitus on kolmannes nimellisestä nostokapasiteetista
  • jos kuorma sijaitsee puolessa pituudesta ja puolessa leveydestä, suurin sallittu kuormitus on kuudesosa nimellisestä nostokapasiteetista

Nostopöydälle putoavan kuorman tapauksessa on nostopöytä suunniteltava erityisesti tähän tarkoitukseen sopivaksi. Ei ole mahdollista käyttää tavallista nostopöytää, jonka nostokapasiteetti on esimerkiksi 3000 kg, vaikka putoavan kuorman paino olisi vain 500 kg.

Jos nostopöydälle asennetaan kuljetin (esim. rullakuljetin), se ei saa olla pidempi kuin pöytälevy. Ylityksen vuoksi saksiin kohdistuu ylimääräinen voima (vääntömomentin), jota varten vakioversiot eivät ole suunniteltu. Vaikka kuljetin on vankka ja jäykkä, aiheuttaa se epätasaisen kuormituksen tai pistekuormituksen kiinnikkeissä pöytälevyyn.

Jos rullaradalla varustettu nostopöytä on vuorovaikutuksessa kiinteiden rullakuljetinten kanssa, on myös otettava huomioon, että nostopöydän saksirakenne on joustava riippuen kuorman painosta.

Jos kuormaa on kierrettävä tai käännettävä, nostopöytä voidaan varustaa erityyppisillä lisälaitteilla. Nostopöytä voidaan myös räätälöidä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi.

Tarjoamme useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten akkukäyttöisen vaunun, alustan pyörillä tai turvatyynyillä manuaaliseen liikuttamiseen tai runko rakennettu lavavaunulla tai trukilla tehtäviin siirtoihin.

Useimmat nostopöytämallit on kiinnitettävä alustaan, jonka pitää olla tasainen. Jos alla on lattialämmitys tai vastaava, se on merkittävä niin, ettei se vaurioidu kiinnityksen aikana. Asennuspaikan lähellä on oltava myös voimavirtaa.

Suuri osa lastauslaiturien nostopöydistä asennetaan kuoppaan. Kuopan etuna on, että voidaan käyttää mitä tahansa nostopöytämallia ja silti päästä lattia- tai maantasalle. Kuopan reunat on vahvistettava L-teräksellä kestävyyden takaamiseksi. Kuoppaan tarvitaan myös lattiakaivo ja putket tulosähkölle että ohjauskaapelille. Autamme mielellämme piirustuksissa ja ohjeissa.
 

Matalarakenteinen nostopöytä on toinen vaihtoehto, joka laskeutuu melko lähelle maan pintaa. Usein apuna käytetään ajoramppia.

Jos nostopöydän yli ajetaan esimerkiksi trukilla, se on varustettava vahvemmalla alustalla sekä pysäytys- ja lukituslaitteilla. Joissakin tapauksissa saksirakennetta on ehkä vahvistettava, jotta nostopöytä on turvallinen käyttää.

On olemassa erityisiä sääntöjä ja vaatimuksia, jos ihmisiä nostetaan. Meidän on tiedettävä, miten nostopöytää on tarkoitus käyttää, jotta se olisi turvallinen ja voimassa olevien säädösten mukainen.

 

Vaativassa ympäristössä nostopöytä voidaan tarvittaessa käsitellä tai varustaa erilaisilla suojauksilla. Tällaiset ympäristöt voivat olla tilat, joissa

  • syövyttäviä aineita, pölyä tai muita hiukkasia
  • vierasesineiden kertyminen nostopöydän runkoon
  • kylmä, kostea tai vetinen ympäristö

Altiuksen nostopöydille on tarjolla erilaisia lisäsuojaimia käyttöalueesta ja ympäristöstä riippuen. Lisävarustesivultamme (linkki) löydät joitakin yleisimpiä suojauksia, mutta ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai omia toiveitasi.

Kun nostopöydän on määrä kestää erittäin raskaita kuormia, nostaa ja laskea normaalia nopeammin tai se on erityisen intensiivisessä käytössä, nostopöytä on suunniteltava ns. Heavy Duty -versioksi. Tämä tarkoittaa, että nostopöytä valmistetaan erittäin kestävistä osista ja komponenteista kovaa käyttöä varten.